εφήβους
Έρευνα υποθέτει ότι σχεδόν 1 στους 10 σεξουαλικά ενεργούς εφήβους έχει συντρόφους του ίδιου φύλου- διαπιστώθηκε σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα. Το 2002 παρόμοια έρευνα εφήβων στο Βερμόντ και τη Μασαχουσέτη είχε δείξει ότι μόνο το 5 με 6 τοις εκατό είχε ομόφυλο σύντροφο.

Στη νέα μελέτη, το 9,3% των εφήβων δήλωσε ότι είχε ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

«Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό σεξουαλικών επαφών του ιδίου φύλου μεταξύ των εφήβων και πρέπει να διακρίνουμε κάθε ευπάθεια που ενδέχεται να συνδέεται με αυτές τις συμπεριφορές» δήλωσε η δρ Susan Blank, αναπληρωτής επίτροπος του Υπουργείου Υγείας της Νέας Υόρκης, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη και ανέφερε πως η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μικρότερο ποσοστό χρήσης προφυλακτικού και ανεπιθύμητου σεξ μεταξύ των εφήβων με συντρόφους του ιδίου φύλου.  

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Pediatrics», εξέτασε περισσότερους από 17.000 έφηβους στη Νέα Υόρκη. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που είχαν σεξουαλική επαφή μόνο με το  δικό τους φύλο ή με τα δύο φύλα είχαν περισσότερες πιθανότητες να συμμετάσχουν σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, θέτοντας τους εαυτούς τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από  σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης, τα μισά από τα 18 εκατομμύρια νέα κρούσματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων  νοσημάτων που εμφανίζονται κάθε χρόνο συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας από 15 έως 24 ετών.

Τέτοιες επικίνδυνες συμπεριφορές συμπεριλάμβαναν τη μη χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και επίσης το βίαιο σεξ. Περισσότερα από τα μισά αγόρια που μετείχαν σε αμφισεξουαλικές συμπεριφορές δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, σε σύγκριση με το ένα πέμπτο των ατόμων που είχε αποκλειστικά ετεροφυλοφιλικές σχέσεις. Η διαφορά δεν ήταν τόσο μεγάλη σε ό,τι αφορά στα κορίτσια που είχαν  αμφιφυλόφιλες σχέσεις και αυτά που διατηρούσαν αποκλειστικά ετεροφυλόφιλες σχέσεις, μάλλον ήταν παρόμοια: Περίπου το ήμισυ των προηγούμενων δεν χρησιμοποιούσε προφυλακτικό, σε σύγκριση με το 30% των τελευταίων.

Περίπου το ένα τρίτο των εφήβων που είχαν αμφιφυλόφιλες σχέσεις έχει κάνει αναγκαστικό σεξ κάποια στιγμή στη ζωή του, πολύ περισσότερο από το ποσοστό 6%, σε σύγκριση με τα αγόρια ετεροφυλόφιλων σχέσεων, και 16% της ανάλογης ομάδας των κοριτσιών.

Η Elizabeth Saewyc, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, είπε στο Reuters Health ότι αυτοί οι έφηβοι μπορούν να δημιουργήσουν πολύ πιο επικίνδυνες σχέσεις, επειδή τα προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης δεν αναφέρονται πάντα στις ομοφυλοφιλικές και αμφισεξουαλικές σχέσεις.

Η Saewyc, η  οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, δήλωσε ότι μερικοί έφηβοι που έχει δει της λένε ότι δεν μπορούν καθόλου να ελέγξουν το σεξ, διότι αυτά που μαθαίνουν δεν αφορούν σε αυτούς. Επίσης, πρότεινε ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει συχνότερα να αναφέρουν την ύπαρξη ομοφυλοφιλικών, αμφισεξουαλικών σχέσεων κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, έτσι ώστε οι έφηβοι να είναι πιο διατεθειμένοι να ενδιαφερθούν και να είναι πιο άνετοι κατά τη συζήτηση  οποιονδήποτε θεμάτων.

Αν και οι συντάκτες της νέας έκθεσης αναφέρουν ότι το ποσοστό των συντρόφων του ιδίου φύλου είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες μελέτες, η Saewyc σημειώνει ότι το ποσοστό αυτό είναι στην ουσία παρόμοιο με αυτό που έχει διαπιστώσει στη δική της εργασία και σε άλλες μελέτες.

Το 2008, η Έρευνα Εφηβικής Υγείας της British Columbia για τους σεξουαλικά ενεργούς έφηβους διαπίστωσε ότι το 8% των ανδρών και το 10% των γυναικών ανέφεραν πως είχαν σύντροφο του ιδίου φύλου. Σε μια μελέτη για το 2001 η Student Survey (Φοιτητική Έρευνα της Μινεσότα) αναφέρει ότι  το 9,4% των εφήβων ομολόγησε ότι είχε σύντροφο του ιδίου ή και των δύο φύλων.

Η δρ Preeti Pathela, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης και ερευνήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης, είπε ότι τα αποτελέσματα μπορεί να ήταν διαφορετικά ευρύτερα, επειδή σε ορισμένες πολιτείες δεν υπολογίστηκαν οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Επίσης, ανέφερε πως είναι σαφές ότι ορισμένοι έφηβοι είναι περισσότερο ευάλωτοι σε επικίνδυνες συμπεριφορές και σεξουαλικά μεταδιδόμενα  νοσήματα σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες, ενώ, κατά τη συζήτηση για τις σεξουαλικές σχέσεις και τους πιθανούς κινδύνους, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι ερευνητές να εστιάζονται στις συμπεριφορές και όχι μόνο στη σεξουαλική ταυτότητα.

Η Pathela αναφέρει ότι ο τρόπος με τον οποίο δηλώνουν το ποιοι είναι οι έφηβοι και ποιος είναι ο προσανατολισμός τους δεν σχετίζεται πάντα με τις πραγματικές συμπεριφορές, ενώ προσθέτει ότι η συμπεριφορά αποτελεί καλύτερο μέτρο για το τι πραγματικά συμβαίνει, διότι οι έφηβοι «αλλάζουν γρήγορα».

Νέα Υόρκη (Reuters Health)