σεξουαλική προτίμηση
Σε έκθεση του περιοδικού Nature αναφέρεται, ότι τα αρσενικά ποντίκια που μεγαλώνουν χωρίς σεροτονίνη χάνουν την προτίμησή τους προς τα θηλυκά και οι ερευνητές λένε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας νευροδιαβιβαστής έχει αποδειχθεί ότι παίζει ρόλο στην σεξουαλική προτίμηση των θηλαστικών.Η ερευνητική ομάδα αρχικά ανάτρεφε ποντίκια των οποίων οι εγκέφαλοι δεν ήταν δεκτικοί σε σεροτονίνη. Μια σειρά από πειράματα έδειξαν ότι αυτά τα ποντίκια είχαν χάσει την προτίμηση προς τα θηλυκά που εκδήλωναν τα μη τροποποιημένα αρσενικά, ενώ όταν δίδεται ευκαιρία επιλογής των εταίρων τους, δεν παρουσιάζουν κάποια προτίμηση ούτε προς τα αρσενικά, ούτε προς τα θηλυκά. Όταν εισήχθη μόνο ένα αρσενικό στο κλουβί, τα τροποποιημένα αρσενικά ήταν πολύ πιο διατεθειμένα να «προσελκύσουν» το αρσενικό παρά να αντιδράσουν στην «κλήση ζευγαρώματος» όπως φυσιολογικά αντιδρούν τα μη τροποποιημένα αρσενικά αντιμετωπίζοντας τα θηλυκά.

Παρόμοια αποτελέσματα επιτευχθήκαν όταν ανατράφηκαν διαφορετικές ομάδες ποντικών. Σ’ αυτά έλειπε το γονίδιο της υδροξυλάσης της τρυπτοφάνης 2, που χρειάζεται για την σύνθεση σεροτονίνης. Ωστόσο, η προτίμηση προς τα θηλυκά θα μπορούσε να «αποκατασταθεί» με την έγχυση σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι υπάρχουν σεροτονινεργικοί μηχανισμοί που είναι ζωτικής σημασίας για την αρσενική σεξουαλική προτίμηση στα ποντίκια. Αυτή είναι η πρώτη φορά, που διαπιστώνεται από τους ερευνητές, ότι ένας νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο έχει αποδειχθεί σημαντικό στοιχείο για την σεξουαλική προτίμηση των θηλαστικών.

Οι άνθρωποι

Η σεξουαλική συμπεριφορά στα ποντίκια θεωρείται ότι οδηγείται από την αίσθηση της όσφρησης.
Ο καθηγητής Keith Kendrick, νευροεπιστήμονας στο Babraham Ινστιτούτο του Καίμπριτζ αναφέρει, ότι όσον αφορά τις δυνατότητες που έχουν σημασία για την κατανόηση της ανθρώπινου σεξουαλικού προσανατολισμού, είμαστε φυσικά, και υπό αυτήν την έννοια, πολύ λιγότερο επηρεασμένοι από την αίσθηση της όσφρησης, απ’ ό, τι τα ποντίκια.

Υπάρχουν κάποια πολύ περιορισμένα στοιχεία για αλλαγές στην απάντηση σε εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) στους εγκεφάλους των ομοφυλοφίλων, καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί ψυχοδραστικά φάρμακα που είτε αυξάνουν ή μειώνουν τη λειτουργία της σεροτονίνης εδώ και αρκετό καιρό τώρα, και ενώ οι επιδράσεις στη σεξουαλική διέγερση , παρορμητικότητα και την επιθετικότητα έχουν συχνά αναφερθεί, δεν έχουν σημειωθεί επιπτώσεις στο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Επομένως αυτή τη στιγμή οι οποιεσδήποτε σχέσεις της σεροτονίνης με τις ανθρώπινες σεξουαλικές προτιμήσεις πρέπει να θεωρηθούν κάπως ασήμαντες και οι εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους από την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Πηγή: bbc