άντρεςΟι δουλειές του σπιτιού μπορούν συχνά να αποτελούν εμπόδιο για τα ζευγάρια που εργάζονται, όταν επιθυμούν να χαλαρώσουν μετά από μια μέρα γεμάτη στρες στη δουλειά. Όμως, μια νέα μελέτη δείχνει ότι, ενώ τα επίπεδα στρες των γυναικών μειώνονται όσο οι σύζυγοί τους, τους βοηθούν με τις δουλειές, για τους άνδρες ισχυεί το αντίθετο: τα επίπεδα του στρες μειώνονται όταν οι γυναίκες τους είναι απασχολημένες, ενώ οι ίδιοι χαλαρώνουν.

Η έρευνα, που διεξήχθη στο Κέντρο για την Οικογενειακή Καθημερινότητα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, μεταξύ του 2004 και 2006, καταμέτρησε τις ορμόνες του στρες και τις καθημερινές δραστηριότητες σε 30 ζευγάρια στο Λος Άντζελες όπου αμφότεροι οι σύντροφοι εργάζονται, το καθένα τουλάχιστον με ένα παιδί ηλικίας 8-10, ενώ οι περισσότεροι είχαν δύο ή τρία παιδιά. Ο μέσος όρος γάμου ήταν 13 έτη και η μέση ηλικία ήταν 41.

Σε διάστημα τεσσάρων ημερών -ένα Σαββατοκύριακο και δύο εργάσιμες- ερευνητές παρακολουθούσαν δραστηριότητες ανά 10 λεπτά και λάμβαναν δείγματα σιέλου επανειλημμένα ώστε να μετρηθεί η κορτιζόλη, η οποία αυξάνεται υπό συνθήκες στρες. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης επηρεάζουν τον ύπνο, το βάρος και το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές εστίασαν στην μείωση της κορτιζόλης μετά την εργασία: όσο πιο απότομη η πτώση της, τόσο υγιεινότερη η συνθήκη, αναφέρουν.

Και για τα δύο φύλα, η αναφερθείσα ενασχόληση με τις οικιακές εργασίες, τήρησε τα επίπεδα της κορτιζόλης υψηλότερα. Αλλά για τις γυναίκες, τα επίπεδα της κορτιζόλης ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα, όταν οι σύζυγοί τους ξόδευαν περισσότερο χρόνο στις δουλειές του σπιτιού. Για τους συζύγους, ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, ενώ οι γυναίκες αφιέρωναν περισσότερο χρόνο κάνοντας δουλειές στο σπίτι και λιγότερο στην χαλάρωση.

Σε αντίθεση με πολλές μελέτες για το στρες που βασίζονται σε αυτο-αναφορικά δεδομένα, το έργο του κέντρου βασίζεται στην άμεση παρατήρηση, αναφέρει η ανθρωπολόγος Elinor Ochs, διευθύντρια του κέντρου. Η άμεση παρατήρηση στην έρευνα και τη μελέτη του στρες αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Ας μην ξεχνάμε πως γνωρίζοντας καλύτερα το στρες, προστατεύουμε περισσότερο την υγεία μας.

Πηγή: usatoday