δυσλειτουργίες Οι δρ Moniek ter Kuile, Stephanie Both και o Jacques van Lankveld έχουν συγγράψει μια εξαίσια κριτική περί της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας για σεξουαλικές δυσλειτουργίες σε γυναίκες, η οποία συνιστάται ιδιαίτερα σε ειδικούς που ασχολούνται με τη θεραπεία της Διάμεσης Κυστίτιδας και του Συνδρόμου Πόνου της Ουροδόχου Κύστης, που συχνά συσχετίζονται με συμπτώματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
Η μελέτη μάς κάνει να πιστεύουμε ότι η θεώρηση του θέματος είναι οδυνηρά απούσα και ότι η γνώση μας για τα αίτια του προβλήματος οφείλει να είναι εξίσου σημαντική με τα αίτια της Διάμεσης Κυστίτιδας και του Συνδρόμου Πόνου της Ουροδόχου Κύστης, αν θέλουμε να υπάρξει πρόοδος στη θεραπεία.

Η Δυσπαρευνία ορίζεται μέσω των κριτηρίων DSM-IV-TR ως ένας επαναλαμβανόμενος πόνος στα γεννητικά όργανα, συνδεδεμένος με τη συνουσία, προκαλώντας θλίψη και διαπροσωπικά προβλήματα.

Η αίσθηση πόνου κατά τη διείσδυση ή καταστροφικές αναμνήσεις αυτού οδηγούν σε φοβία για τον πόνο και σε μια αντίδραση απέναντι σε νέες σεξουαλικές καταστάσεις.

Ο φόβος της διείσδυσης οδηγεί σε μειωμένη σεξουαλική διέγερση, καθώς και σε κολπική ξηρότητα ή / και αύξηση του μυϊκού τόνου στο πυελικό έδαφος. Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι ένας φαύλος κύκλος.

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) συχνά δίδεται με ομαδικό τρόπο, με 8-10 εβδομαδιαίες συνεδρίες που συμπεριλαμβάνουν εκπαίδευση και πληροφορίες σχετικά με:

1) την αιδοιοδυνία και τη δυσπαρευνία
2) την πολυπαραγοντική οπτική του πόνου
3) τη σεξουαλική ανατομία.

Παρέχονται οδηγίες προς μία προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, κοιλιακή αναπνοή, ασκήσεις Kegel, κολπικές διαστολές, τεχνικές απόσπασης της προσοχής με τη χρήση σεξουαλικών εικόνων, εκπαίδευση σε αυτοαναφορικούς τρόπους, κατάρτιση σε δεξιότητες επικοινωνίας, καθώς και γνωστική αναδιάρθρωση.

Οι ηλεκτρομυογράφοι μαζί με την εκπαίδευση στη βιοανάδραση (τροποποίηση της συμπεριφοράς), η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή και η χειρουργική επέμβαση έχουν παραπλήσια δραστικότητα. Οι τεχνικές αυτές μπορούν να ωφελήσουν σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό τις γυναίκες που πάσχουν από Διάμεση Κυστίτιδα και Σύνδρομο Πόνου της Ουροδόχου Κύστης. Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η παραπομπή για σεξουαλική θεραπεία αποτελεί σωστή προσέγγιση σε τέτοιου είδους προβλήματα. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τη θεραπεία της πρωτογενούς διαταραχής, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμη καλύτερα.