άνδρες και οι γυναίκες
Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να βλέπουν τα πράγματα ως άσπρα ή μαύρα, ενώ οι γυναίκες έχουν την τάση να τα βλέπουν σε… αποχρώσεις του «γκρι».
Βρετανοί ερευνητές ζήτησαν από 113 εθελοντές να κρίνουν το πώς 50 αντικείμενα ταιριάζουν σε ορισμένες κατηγορίες, απαντώντας: εν μέρει, πλήρως ή καθόλου. Τα αντικείμενα και οι κατηγορίες είχαν μεγάλη πιθανότητα να ωθήσουν τη συζήτηση ή να οδηγήσουν σε διαφωνία.
Για παράδειγμα, είναι μια ντομάτα φρούτο;
Οι άνδρες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να κρίνουν τα πράγματα με απόλυτη βεβαιότητα (μια ντομάτα είναι ή δεν είναι ένα φρούτο). Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, ήταν πιο ευέλικτες και το 23% αυτών είχε περισσότερες πιθανότητες να πει ότι το αντικείμενο ανήκε στη μεσαία κατηγορία (μια ντομάτα μπορεί να είναι «ένα είδος» φρούτου, π.χ.).
Άνδρες και γυναίκες κάνουν διαφορετικές επιλογές
Η μελέτη, που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick και έχει προγραμματιστεί για δημοσίευση στο περιοδικό «Archives of Sexual Behavior», χρησιμοποίησε επιστημονικές μεθόδους για να ερευνήσει τη δημοφιλή πεποίθηση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν σε ό,τι αφορά στις επιλογές και τη λήψη αποφάσεων.
«Φυσικά, μόνο και μόνο επειδή βρήκαμε μια σημαντική διαφορά στα φύλα, που αφορά στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες κάνουν την κατηγοριοποίηση, αυτό δεν σημαίνει ότι μία μέθοδος είναι αναμφισβήτητα καλύτερη από την άλλη» αναφέρει ο Zachary Estes, ψυχολόγος και συγγραφέας της μελέτης, ο οποίος δείχνει ως παράδειγμα ότι οι άνδρες μπορεί να είναι πιο γρήγοροι και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κατά τη διάγνωση ενός συνόλου συμπτωμάτων που αφορούν σε μια ασθένεια και συμπληρώνει ότι, αν και αυτό φέρνει σημαντικά πλεονεκτήματα στη γρηγορότερη θεραπεία των ασθενειών, προφανώς έχει τεράστια μειονεκτήματα, όταν όμως η διάγνωση είναι λανθασμένη.
Σε πολλές περιπτώσεις, μια πιο ανοικτή προσέγγιση στην κατηγοριοποίηση ή διάγνωση θα ήταν πιο αποτελεσματική.
Πηγή: health24