προκατάληψηΗ προκατάληψη των γυναικών προς τους άγνωστους άνδρες αυξάνεται τις ημέρες που οι γυναίκες είναι γόνιμες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η προκατάληψη μπορεί εν μέρει να τροφοδοτείται από τη γενετική, σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές ψυχολογίας του Michigan State University (Κρατικού πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν).

Η Melissa McDonald, διδακτορική φοιτήτρια και επικεφαλής συγγραφέας της έκδοσης, δήλωσε «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η προκατάληψη των γυναικών, τουλάχιστον εν μέρει, μπορεί να είναι υποπροϊόν της βιολογίας τους».

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επιστημονικές μελέτες με δύο ομάδες γυναικών, με τις οποίες διερεύνησαν πώς η ανεπιφύλακτη στάση των γυναικών προς τους άνδρες αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Διαπίστωσαν, δηλαδή, ότι οι γόνιμες γυναίκες ήταν πιο προκατειλημμένες προς τους άνδρες διαφορετικών φυλών και τους άνδρες διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, σε σύγκριση με τους άνδρες της ομάδας τους.

Σύμφωνα με τον Carlos David Navarrete, βοηθό καθηγητή της ψυχολογίας και επικεφαλής της ομάδας έρευνας, είναι σημαντικό ότι η αύξηση της προκατάληψης εμφανίστηκε μόνο στις γυναίκες που αντιλαμβάνονταν τους άνδρες ως φυσική απειλή. Ο Navarrete, εξελικτικός ψυχολόγος, και η ομάδα του εξερεύνησαν μεγάλου εύρους ζητήματα, όπως το θέμα της ηθικής και των φυλετικών σχέσεων.

Προηγούμενη έρευνα επικεντρώθηκε σε άνδρες που άνηκαν στις ίδιες φυλετικές και κοινωνικές ομάδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γυναίκες που ήταν γόνιμες είχαν θετικότερη στάση προς τους σωματικά επιβλητικούς άνδρες. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα ίδια χαρακτηριστικά που οι γόνιμες γυναίκες βρίσκουν στους ελκυστικούς άνδρες της ομάδας τους, μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσουν σε πιο αρνητική συμπεριφορά κατά των ανδρών, όταν τα εν λόγω χαρακτηριστικά συνδέονται με άνδρες διαφορετικής φυλετικής ή κοινωνικής ομάδας.

Η McDonald και ο Navarrete είπαν ότι τα ευρήματα της ομάδας τους συμβιβάζονται με την ιδέα πως η προκατάληψη των γυναικών μπορεί να απεικονίζει τη λειτουργία ενός εξελικτικού ψυχολογικού συστήματος που κάποτε λειτουργούσε για να τους προστατεύσει από τον σεξουαλικό καταναγκασμό, ιδιαίτερα όταν το κόστος είναι υψηλότερο – δηλαδή όταν οι γυναίκες είναι γόνιμες.

Η McDonald είπε ότι, για να ελαχιστοποιηθεί η απειλή αυτή, οι γυναίκες μπορεί να γίνουν πιο επιφυλακτικές απέναντι στους άνδρες οι οποίοι προκαλούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την αναπαραγωγική επιλογή τους. Η ίδια αναφέρει ότι οι άγνωστοι άνδρες μπορεί να είχαν προκαλέσει σημαντικό κίνδυνο σεξουαλικού εξαναγκασμού, στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, καθώς η σεξουαλική επίθεση σε βάρος των γυναικών από τους άνδρες «εισβολείς» ήταν διαδεδομένο πρόβλημα, προερχόμενο από την αρχαιότητα.

Ο Navarrete αναφέρει ότι αυτό μπορεί να είναι βαθιά ριζωμένο σε ψυχολογικά επίπεδα και μπορεί να εκδηλωθεί ιδιαίτερα, όταν οι γυναίκες, στη γονιμότερη περίοδό τους, θεωρούν τους άνδρες, από διάφορες φυλετικές ή μη, σωματικά επιβλητικούς.

Πηγή: medicalnewstoday