Ανηδονία

Photographer Natalia Mindru

Με τον όρο ανηδονία εννοούμε μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν βιώνει ευχαρίστηση και ικανοποίηση στα περισσότερα πράγματα στην καθημερινότητα του και κατ’ επέκταση στην ερωτική του ζωή.Στις μέρες μας πολύ συχνά οι άνθρωποι παραπονιούνται για την έλλειψη σεξουαλικής ευχαρίστησης, ή ακόμα και για την σεξουαλική διάθεση γενικότερα, που είναι σχεδόν ανύπαρκτη στην ζωή τους.
Πολλοί άνθρωποι συνδέουν αυτήν την κατάσταση λανθασμένα με κάποια σωματικά συμπτώματα,ή άλλους εξωγενείς παράγοντες, παρόλαυτα η διάθεσή τους για ζωή είναι εκείνη που καθορίζει στην πραγματικότητα την επιθυμία, ή αυτό που λέμε ανηδονία όσον αφορά τον έρωτα .
Για τον λόγο αυτό είναι σύνηθες ο θεραπευτής ξεκινάει με την αντιμετώπιση μιας καταθλιπτικής συμπεριφοράς ή και άλλων θεμάτων που απασχολούν τον θεραπευόμενο και αμέσως μετά εστιάζει την προσοχή του στην ανηδονία.
Είναι επίσης πολύ πιθανόν, μία τέτοια κατάσταση να επηρεάσει τον ή την σύντροφο , προκαλώντας μία επικριτική συμπεριφορά καθώς και πολλά παράπονα μέσα στην σχέση. Κάτι τέτοιο γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό όταν το άτομο δεν μιλάει ξεκάθαρα για το τι νιώθει στον ή στην συντροφό του και έτσι παραμένει εγκλωβισμένο στις ενοχικές σκέψεις του, με αποτέλεσμα διαιωνίζεται το πρόβλημα, βοηθόντας την αυτοπεποίθηση του να καταρρεεί μέρα με την ημέρα .
Ο θεραπευτής μπορεί να δώσει στο ζευγάρι τα εργαλεία εκείνα που θα ενισχύσουν την ενσυναίσθηση μεταξύ του ζευγαριού , θα τους βοηθήσει να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους, να ενισχύσουν  την κατανόηση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο/η σύντροφος τους και φυσικά θα στοχεύσει  στην αυτοπεποίθηση του ατόμου που πάσχει από μία καταθλιπτική συμπεριφορά και κατά συνέπεια απο έλειψη ερωτικής επιθυμίας/ευχαρίστησης .
Η ανηδονία είναι ένα σύμπτωμα που μας δείχνει το δρόμο για αλλάγες στον τρόπο που βλέπουμε και ερμηνεύουμε  γεγονότα και καταστάσεις στην ζωή μας.